Δημοσιεύθηκε στο startupper.gr, 20.11.2017

Συγγραφέας: Αίσωπος

Προσαρμογή: Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου

Καλέ μου startupper τις ιστορίες αυτές τις σκέφτηκα παραπάνω από 2500 χρόνια πριν. Όμως, καλώς ή κακώς, ούτε η φύση ούτε οι άνθρωποι αλλάζουν. Νομίζω επομένως ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Απλά λίγη προσαρμογή χρειάζονται στις δικές σου συνθήκες. Εννοείται ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με συγκεκριμένα πρόσωπα είναι τυχαία και σίγουρα μη ηθελημένη. Αν όμως οι καταστάσεις που σου αφηγούμαι κάτι σου θυμίζουν, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου.

Σήμερα θα σου πω μια ιστορία για τον startupper που θεώρησε ότι το (επιτυχημένο) παράδειγμά του πρέπει να το ακολουθήσουν όλοι:

~

 

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια αλεπού που, για κακή της τύχη, ένα δόκανο της είχε κόψει την ουρά. Επειδή ένιωθε μεγάλη ντροπή, σκέφτηκε να πείσει και τις άλλες αλεπούδες να κάνουν το ίδιο, ώστε το κοινό πάθημα να συγκαλύψει το δικό της κουσούρι. Τις συγκέντρωσε λοιπόν όλες και τις προέτρεπε να κόψουν την ουρά τους, λέγοντας πως όχι μόνο δεν τους πηγαίνει, αλλά και τις φορτώνει κιόλας με περιττό βάρος. Τότε μία από αυτές, παρατηρώντας την κομμένη της ουρά, της απάντησε: «Αναρωτιέμαι, αν δεν σε συνέφερε να κόψουμε τις ουρές μας, αν θα μας τα συμβούλευες όλα αυτά».

 

~

 

Επειδή στον κόσμο των startuppers δεν νοούνται πονηριές θα διαβάσουμε αυτήν τη φορά τον μύθο ανάποδα, και θα πάρουμε την δήλωση της αλεπούς at face value, ότι δηλαδή με ειλικρίνεια πίστευε πως οι αλεπούδες οφείλουν να κόψουν τις ουρές της, επειδή την ίδια αυτό την βόλεψε πολύ. Ακόμα και έτσι να ήταν τα πράγματα, έπρεπε αυτές να την ακούσουν;

Νομίζω πως όχι. Στον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχουν ολόιδιες καταστάσεις και συνθήκες. Κάτι που λειτούργησε σε μια περίπτωση μπορεί κάλλιστα να μην λειτουργήσει σε μια άλλη. Η ίδια λύση, ακόμα και οι ίδιοι άνθρωποι, που σε ένα πρόβλημα ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο μπορεί πολύ εύκολα σε ένα άλλο, παρόμοιο, πρόβλημα να μην τα καταφέρουν. Με άλλα λόγια, στην κοινωνία και στην οικονομία δεν υπάρχουν συνθήκες εργαστηρίου.

Παρόλα αυτά, συχνά startuppers που πέτυχαν παρακινούν κι άλλους να ακολουθήσουν τις λύσεις που εφάρμοσαν. Γίνονται ομιλίες, γράφονται βιβλία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Λες και βρήκαν την μαγική συνταγή της επιτυχίας.

Συμβουλή μου είναι όλα αυτά να τα ακούτε ως παραδείγματα και όχι ως οδηγίες. Και βέβαια είναι χρήσιμο να μαθαίνει κανείς τον τρόπο που ο διπλανός του τα κατάφερε. Το ίδιο χρήσιμο είναι άλλωστε να μαθαίνει και πως απέτυχε. Όμως όλα αυτά είναι ακριβώς αυτό, γνώση. Όχι οδηγίες που πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα. Γιατί στο τέλος μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ουρά που μόλις κόψατε σας ήταν τελικά χρήσιμη.